5 עקרונות לתכנון מטבח


11 Jul
11Jul

מטבח. לב הבית | בתהליך התכנון שלו יש המון דברים שצריך לקחת בחשבון: איך בודקים שתכננו מספיק מקומות עבודה? מהו "משולש הזהב"? מאילו חומרים עיקריים בנוי המטבח, ולמה האתגר של בחירת הסגנון העיצובי גדול היום יותר מבעבר? קיבצנו את חמשת העקרונות החשובים ביותר כאשר מתחילים לתכנן מטבח. הנה הם:


אדריכלות: ניבה לייכטר | צילום: עודד סמדר | נגרות: בונסאי נגרות אדריכלית



1. בחירת סגנון עיצובי |  בעבר היה המטבח חלל סגור שנועד לפעולה הפרקטית של בישול אוכל. כיום המטבח מרווח ופתוח לחלל הציבורי, והינו לב ליבו של המפגש המשפחתי היומיומי ושל חווית האירוח בבית. בדיוק בשל כך, לבחירת הסגנון העיצובי משקל גדול יותר מבעבר, והוא מציב אתגר מורכב יותר של שילוב בין פונקציונליות לאסתטיקה. רגע לפני שאתם צוללים לפרטים הקטנים של תכנון המטבח, הקדישו מחשבה לבחירת הסגנון העיצובי, וודאו שהוא תואם לזה שבחרתם לבית כולו.



אדריכלות: סטודיו דולו | צילום: עוזי פורת | נגרות: בונסאי נגרות אדריכלית


2. בחירת חומרים | חשוב להבין שהמטבח מורכב משני חלקים עיקריים – גוף (בסיס המטבח), וחזיתות. הגוף הוא החלק הפנימי של הארונות, ולרוב יהיה בנוי מסנדביץ' שנחשב חזק ועמיד ואינו רגיש ללחות. החזיתות הן החלק הדומיננטי ביותר במטבח ולרוב יהיו עשויות MDF. בחירת הגמר שלהן (סוג הציפוי), יחד עם הפרזול הנבחר, תכתיב את מראה המטבח כולו - בחרו את סוג הגמר בהתאם לצרכים שלכם ובהתחשב ביתרונות וחסרונות של כל חומר ("שלייפלק" צבע בתנור, פורניר, פורמייקה ועוד).

3. "משולש הזהב" |  אופים עוגה? מכינים תבשיל? דמיינו את סדר הפעולות שאתם עושים מתחילתו ועד לסופו של התהליך – ברוב הפעמים הוא כולל מעבר בין שלוש תחנות החובה – כיריים, מקרר ותנור, שברוב המקרים ימוקמו באופן כזה שאם נמתח קו דמיוני ביניהם, יתקבל משולש. תכננו מטבח בו מתקיים מרחק הגיוני של עד 1.20 מטר בין תחנה לתחנה, כזה שיצור תהליך עבודה נוח וזורם. המטרה היא שתוכלו לעבוד בנוחות ובקלות, גם אם נכנסתם למטבח רק כדי להכין חביתה.



אדריכלות: חן בר-און | צילום: עודד סמדר | נגרות: בונסאי נגרות אדריכלית


אדריכלות: לב גרגיר | צילום: עודד סמדר | נגרות: בונסאי נגרות אדריכלית


4. פתרונות אחסון | חשוב לתכנן כמה שיותר מקומות אחסון, ועם זאת להקפיד שהנראות הכוללת של המטבח נשארת נקייה, אסתטית ולא עמוסה. עשו רשימה מפורטת: כמה סירים ומחבתות יש לכם? איזה סכו"ם משמש ליומיום ואיזה לפעם ב..? השתדלו לנצל את כל הגובה העומד לרשותכם לאחסון, שלבו מגירות וארונות, מדפים פתוחים לתצוגה או יחידות תלויות. 

5. משטחי עבודה ומרחב אישי | וודאו שתכננתם מספיק משטחי עבודה (יש מקום לאי במטבח? מה מונח על השיש דרך קבע?) – הבדיקה הטובה ביותר היא להתייחס למצב בו מספר אזורי עבודה  פעילים יחד (למשל – פינוי מדיח כאשר מישהו חותך סלט באי המקביל) - בדקו האם יש מרחב עבודה אישי נוח והאם אין התנגשויות בין אזורי העבודה.


בהצלחה!

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.